Wat heb je nodig om te starten met airsoft?

Een stuk geschreven door Dutch Ghost 02.

Check out his instagram feed

Je bent aan het oriënteren wat je allemaal nodig hebt om te starten met airsoft. 

Hier denk je natuurlijk snel al aan een replica. Dat klopt die heb je zeker nodig! Maar heb je ook al aan gedacht waar je de magazijnen gaat stoppen en of je in je goede spijkerbroek gaat rondkruipen over een veld. In dit artikel zal ik je wat wegwijs maken wat je allemaal nodig hebt op het veld. We gaan met verschillende prijs klassen werken die Great Oak te bieden heeft. 

En wanneer je airsoft hebt ontdekt is het logisch dat je direct wilt starten met airsoft, maar er zijn een aantal dingen die je, buiten je replica, echt moet hebben.

Het belangrijkste is de oogbescherming wanneer je gaat starten met airsoft!

In de webshop vind je verschillende varianten en prijsklasse. Goggles of brillen, het is vooral afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Alle producten voldoen aan alle benodigde keurmerken zodat je zeker weet dat de BBs gestopt worden.

De producten zijn al voor iets meer dan €10 te verkrijgen en de prijsverschillen komen vooral door pasvorm, aantal lenzen en bescherming. Great Oak kan zelfs brillen bestellen met je eigen sterkte. 

Hier zie je verschillende kleur lenzen. 

Transparant: Dit heeft als voordeel dat je alles goed ziet natuurlijk, ook met weinig licht. Dus een goede voor altijd. 

Geel/oranje glazen: Dit heeft als voordeel dat de zon schijnt dat het wat gedempt wordt. Het is nog natuurlijk geen zonnebril. En het heeft als voordeel dat je met minder licht ook nog voldoende kan zien. (dit heeft mijn voorkeur). Deze kleuren zijn vooral geschikt voor low light en indoor skirms en trainingen of gewoon voor autorijden in de avond.

Donkere glazen: Als de zon schijnt is dit natuurlijk wel heel fijn. Maar helaas als je binnen moet spelen in een gebouw heeft dit wel een groot nadeel dat het een stuk donkerder is. 

Beslaan van je glazen.

Omdat je lekker fanatiek bezig bent op het veld krijg je het warm en gaat je bril beslaan. 

Hierop zijn diverse oplossingen. 

Anti-fog spray is een oplossing, maar ook de uitrusting op het gezicht is belangrijk. Een helm of pet met de klep naar voren kan de luchtstroom veranderen en zorgen voor mogelijk meer beslaan. Er zijn diverse modellen goggles met speciale ventilatie openingen (zoals de Pyramex goggles) die dat dan weer tegen gaan.

Nu we toch bij je hoofd zijn, er nog meer bescherm middelen.

Gebitsbescherming.

Je hebt maar 2 ogen en iets meer tanden, maar het is wel de bedoeling dat ze allemaal nog op de zelfde plek zitten aan het einde van de dag. Niets is zo lullig nadat je gaat starten met airsoft je een tand mist na de eerste ronde.

Hier heb je maskers of een bitje voor. 

Voordelen van een masker is dat er meer beschermd is dan alleen je gebit. En ook bij de maskers zijn er verschillende modellen die in meer of mindere maten extra bescherming bieden. Nadeel is dat het beslaan van de bril toe kan nemen. 

Je kan natuurlijk ook voor een bitje kiezen. Het beschermd je tanden. Voordeel van een bitje is, naast de tacticool looks, dat je gemakkelijk kunt drinken zonder de bescherming af te zetten.

Nu heb je je bescherming in orde. Dan kan je kijken naar hoe je alles in het veld met je mee sleept.

Warrior’s Raptor M4 Platecarrier on coyote tan is een set met de Raptor Releasable Carrier en een aantal Warrior pouches.

Chest Rig of Plate Carrier

Ik ga wat voor en nadelen van een plate carrier en chestrig even opsommen. 

Plate Carrier:

voordelen:

 • voor en achter bescherming
 • groot oppervlakte met molle
 • je kan er platen in kwijt zodat het gewicht er na voelt. (stiekem sterk worden, zoals met de Templars Gear Training Plates)

nadelen:

 • Zwaarder als een chestrig
 • Vaak duurder dan een chestrig (merk afhankelijk natuurlijk)
 • sommige zijn niet modulair (geen molle)

Hierbij raad ik wel aan om niet een te kopen met alles er vast op maar met een Molle systeem. Zodat je altijd alles kan aanpassen. 

De Pathfinder Chest Rig Coyote Tan (PCR) is ontworpen om te werken als een compacte Chest Rig in stand-alone configuratie of in combinatie met Warrior’s Recon Plate Carrier System (RPC).

Chestrig:

Voordelen

 • lichtgewicht  
 • goedkoper dan een vest
 • veel soorten te vinden en vaak compleet te koop.

Nadelen:

 • Je kan er (meestal) geen platen in kwijt
 • standaard geen backplate
 • kleiner dan een vest

Mijn eigen ervaring is dat beide een eigen functie hebben binnen het airsoften.

Als je namelijk veel rent is het natuurlijk lekkerder met een chestrig. Ga ik wat zwaarder dan wil ik toch een vest voor meer bescherming. Verder heb ik een HPA setup en vind ik daarin een vest fijner omdat ik een molle tas erachter op heb. 

Dan houden we nog kleding over. 

Kleding voor airsoft.

Ik ga niet in op de verschillende camouflage patronen en kleuren in, dat laat ik geheel aan jezelf over. Welke je kiest is een kwestie van smaak, misschien afhankelijk van het team waar je mee speelt of regels van een evenement waar je aan deel neemt.

Hier heb je natuurlijk ook verschillende prijsklasse in. Van een broek van €20 euro tot je kan het zo gek niet bedenken. 

Het enige wat je eigenlijk als beginner kan beslissen is of je met of zonder kniestukken wilt en of je een strak of wijd model wilt.

Het prijsverschil zit namelijk ook wel in de stof en afwerking. Hierin zitten diverse behandelingen en opties: IR werend is, brandvertragend, rip-stop, stretch, camouflage patroon, kwaliteit, zwaarte etc.

Dit heb je ook met je bovenlijf. Hierop heb je verschillende lagen. 

Je underarmor is natuurlijk lekker voor onder je vest. Maar dit kan met een combat shirt, UBAC, T-shirt of wat je wilt dragen. Maar als het wat kouder is is dat natuurlijk niet fijn. Hier zou je natuurlijk ook een jas nog over kunnen doen. 

Een tactische softshell of een smock jas. 

Softshell maakt wel meer geluid dan een smockjas maar is wel dunner. Hier zitten vaak zakken op die handig geplaatst zijn. 

Smockjas is wat langer en heb je de zakken onder je vest/chestrig. Verder heb je de smockjas vaak in de zelfde camo als je broek en een softshell vaak een effen kleur.

Van beide kunnen de prijzen lopen van een paar tientjes tot bijna €1000,-. 

Hand en knokkel bescherming

Dan heb je ook nog handschoenen die je kan aanschaffen. 

Je moet eens weten hoe het is om op je vinger geschoten te worden. Die voel je heel goed, zeker op een knokkel of nagel. En met handschoenen scheelt ook weer dat je je handen niet hoeft te camoufleren, je vaak meer grip hebt (bij goede handschoenen) en het toch wat comfortabeler is qua temperatuur.

Een goede handschoen is bijvoorbeeld de handschoen van Mahkai en Mechanix. Deze wordt gebruikt zelfs door lui van Defensie, Justitie en de politie. Dus dan weet je dat je al een goede hebt. 

Dan nog een laatste vereiste:

Schoenen

Hierop kan ik weinig advies geven alleen bezuinig hier niet op. Door slechte schoenen ga je behoorlijk pijn krijgen. Je kan er zelfs blessures door krijgen. Je moet er de hele dag op kunnen rennen, kruipen, sluipen en lopen. Je hebt ook meer gewicht bij als normaal. 

Bestellen bij een webshop is handig, en je kan er een hoop bestellen bij Great Oak, maar ik zou toch aanraden om naar een winkel te gaan en daar te passen, voelen en testen.

Ben ik nu klaar en kan ik starten met airsoft?

Ja en nee. Je kan zeker starten maar de meeste airsofters zullen je vertellen dat je nooit klaar bent met je uitrusting. Er is altijd wel een nieuwer model, andere kleur of look die je wilt proberen. 🙂

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. En de keuze zo een beetje makkelijker wordt. 

Deel dit product: