Zoals bekend zijn er verschillende kleuren licht in gebruik, maar waarom is dat?

Wit licht is vaak zeer intens. Alles is duidelijk zichtbaar maar het verstoort het nachtzicht zodra je je lamp uitschakelt. En omdat dieren wit licht ook waarnemen bestaat de kans dat dieren erdoor worden afgeschrikt. Om dit tegen te gaan worden rood, groen en blauw licht gebruikt. Dit gebeurt standaard door een filter voor een witte lichtbron te plaatsen.

Wit licht

Wit licht is vaak zeer intens, afhankelijk van de output van de lichtbron. Uitermate geschikt voor wapenlampen en krachtige zaklampen om mensen te verblinden en/of desoriënteren (stobefunctie of felle flits als een flashbang). Tevens geschikt om de omgeving te verlichten, maar het gebruik schaadt wel het eigen natuurlijke nachtzicht.

Rood licht

Door de werking van het menselijk oog; de kegels in het oog zijn gevoelig voor rood licht en de staafjes niet, wordt het nachtzicht minder verstoord door gebruik van rood licht. Tevens zorgt het voor een groter contrast waardoor details beter te zien zijn. Een ander groot voordeel in bepaalde situaties is dat het moeilijker op te merken is zodra de afstand groter wordt. Ook verstoort rood licht het gebruik van nachtvisie niet. Daarom wordt rood licht vaak gebruikt bij nachtelijke activiteiten.

Groen licht

Groen licht wordt vaak als erg “zacht” ervaren. Dieren, inclusief veel vissen, reageren veel minder of zelfs niet op groen licht. Ook worden insecten niet door het groene licht aangetrokken. Het verstoort het nachtzicht meer dan rood licht maar de voordelen wegen voor bepaalde gebruikersgroepen op tegen dit nadeel. Groen licht is uitermate geschikt voor jagers en vissers.

Blauw licht

Blauw licht is zeer mild en beïnvloedt het natuurlijke nachtzicht niet. Daarom wordt het veelal gebruikt om kaart te lezen. Doordat er meer details / kleurverschillen zichtbaar zijn op de reguliere kaart dan met rood licht waardoor blauw licht vaak de voorkeur heeft. Tevens verlicht blauw licht sporen als bloed en lichaamssappen bijzonder goed op waardoor het uitermate geschikt is voor onderzoekers, jagers en search en rescue teams.

Infrarood licht

Niet zichtbaar met het blote oog maar infrarood lampen worden vaak gebruikt in combinatie met infra rood kijkers. Dit kan als lamp op een wapen (in plaats van een andere kleur licht) tot indicatielichten om elkaar in het donker eenvoudiger te kunnen waarnemen.

Deel dit product: